top of page

Lisant

Type kunstwerk: illustratie, sculptuur, performance

Afmetingen: variërend

Materialen: staal, kippengaas, papier, glasvezelbehang, spuitverf, hout, metaal, pvc

De Lisant is ontstaan uit een spontaan moment waarop mijn brein met de natuur dolde. Dit insectachtige wezen, ongeveer zo groot als een volwassen mensenhand, bestond uit takkenpoten, een lijf van bladeren en statige voelsprieten van vogelveren. Onverwacht onderging het een enorme groeispurt en werd de WaterLisant voor het eerst in zijn prille volgroeide stadium waargenomen door het Bossche publiek tijdens het op het Jheronimus Bosch geïnspireerde evenement Bosch Parade in juni 2014. Al gauw transformeerde het majestueuze schepsel in een landinsect, de AardLisant, waar het zich maandenlang nestelde in de Jeroen Bosch Tuin, een plaats ook wel bekend als de groene oase van rust. Men zegt dat de Lisant alleen in staat is om de menselijke zintuigen te prikkelen wanneer de omstandigheden in harmonie zijn. Tot 2018 is de Lisant in verschillende hoedanigheden gesignaleerd binnen de Benelux.

Exposities: Bosch Parade, rivier de Dommel, 's-Hertogenbosch (NL), 19 t/m 21 juni 2014; het begin van de Lisant als samenwerkingsproject met beeldend kunstenaar/goudsmid Anton Schrauwen.

GAlandART, Hamont-Achel (BE), 21 september t/m 8 november 2014; thema 'Foetelen'.

Jeroen Bosch Tuin, 's-Hertogenbosch (NL), 29 mei t/m 14 september 2015; de feestelijke opening van deze expositie werd mogelijk gemaakt door de kinderen van basisschool Het Bossche Broek.

Pracht in de Gracht, Zaltbommel (NL), 12 juni t/m 31 augustus 2015.

'Lisant: Badiane de Chine', onderdeel van het Jheronimus Bosch Cortège, 's-Hertogenbosch (NL),

12 februari 2016; openingsceremonie n.a.v. de tentoonstelling 'Visioenen van een Genie' in het Noordbrabants Museum.

'Tuinderij der Lusten', zorgtuinderij de Es, Haaren (NL), 3 t/m 5 juni 2016; hier is de VuurLisant ontwaakt.

© 2014-2018 lvb art / Lisanne van Brakel

lvb art Logo Home
bottom of page