top of page

Kelpie

Type kunstwerk: sculptuur, installatie

Afmetingen: 274 x 152 x 149 cm (incl. waterbak)

Materialen: hout, kippengaas, aluminiumfolie, papier, acrylverf, pastelkrijt, pvc, staal, epoxy, kaasdoek, paardenhaar, klimop, schors, mos, vernis, beits, afdekzeil, watervoetpomp

De Kelpie, of 'Waterpaard', is een mythologisch wezen uit Schotse volksverhalen. Het verhaal gaat dat de Kelpie de vorm aanneemt van een prachtig paard, uitgerust met zadel en hoofdstel, dat zich in de buurt bevindt van meren. Iedereen die het betoverende wezen tegenkomt, wordt verleid om het paard te berijden. Eenmaal op de rug van het dier, is de Kelpie niet in toom te houden en baant het zich een weg regelrecht naar het meer, waar het transformeert in een sinistere verschijning om vervolgens zijn berijder te verdrinken in het water. Dit verhaal greep me zo aan, dat het me aanspoorde om een Kelpie, op ware grootte van een paard, te maken waarin het element water en ook levende planten zijn verwerkt.

Men zegt dat je een Kelpie kunt herkennen aan zijn altijd druppelende lichaam.

Dit interactieve kunstwerk beschikt over een circulair waterpompsysteem dat wordt geactiveerd door de voetpomp te bedienen. Op die manier wordt water steeds opnieuw gebruikt, kunnen de planten verder groeien en blijft de Kelpie in zijn waterrijke habitat.

N.B.: Het gebruikte hout is gevonden in het Mastbos en het Liesbos in Breda (NL) en het paardenhaar is op een diervriendelijke manier verkregen en afkomstig van een overleden 'donor'-paard.

Exposities: KlimaatExpo '22, Academiehuis Grote Kerk, Zwolle (NL), 17 september t/m 4 december 2022; de Kelpie is, samen met 250 andere kunstwerken, geselecteerd voor deelname aan deze expositie uit maar liefst 2200 open inschrijvingen!

© 2022 lvb art / Lisanne van Brakel

lvb art Logo Home
bottom of page