top of page

Tweeledig Kostuum

Type kunstwerk: performance

Afmetingen: n.v.t.

Materialen: stretch-stof, tule

De impact van technologische ontwikkelingen maakt dat de hedendaagse mens bevangen raakt van gadgets, machines, apparaten en objecten, waardoor de mens lijkt te muteren in een voorgeprogrammeerde machine. Deze opvatting heeft tot een onderzoek geleid waarin fysiek contact als meest directe vorm van interactie de hoofdrol speelt en mensen elkaars verlengstuk worden.

Het tweeledige kostuum c.q. tweeledige gedaante is dan ook ontstaan uit een experiment tijdens de minor Arts & Interaction in het derde studiejaar van mijn opleiding aan de kunstacademie. Mijn ambitie voor dit project was om mijn eigen lichaam en bewegingen, maar ook het werken met mensen in te zetten als middel tot interactie, met daarbij het spanningsveld in het fysieke contact met en tussen mensen als onderzoeksgebied. Ik was benieuwd welke indrukken mijn werk zou wekken op beeldend, zintuiglijk en psychologisch gebied en ook naar hoe mensen zich zouden gedragen als zij elkaar èn zichzelf ontmoeten wanneer ze in hetzelfde schuitje zitten.

Het tweeledige kostuum omhult twee personen die als een Siamese tweeling aan elkaar vastzitten. Hierdoor worden de personen van elkaar afhankelijk gemaakt en wordt hun inschattings- en aanpassings-vermogen op de proef gesteld. Wie leidt en wie volgt? Werken zij samen of elkaar tegen? Waar liggen iemands grenzen? Het is een intieme ervaring die zowel beklemmend kan werken als een gevoel van anonimiteit en veiligheid kan oproepen, omdat het kostuum met zijn totale lichaamsbedekking een begrenzing vormt tussen je eigen identiteit en de buitenwereld.

© 2016 lvb art / Lisanne van Brakel

lvb art Logo Home
bottom of page