top of page

Ontmoet de Kelpie tijdens KlimaatExpo '22!


Academiehuis Grote Kerk, Zwolle - Het is zover! Mijn levensgrote paardensculptuur genaamd 'Kelpie' laat zich voor het eerst zien èn ervaren in de publieke ruimte en wel tijdens KlimaatExpo '22, van 17 september t/m 4 december 2022!


KlimaatExpo '22 - een project van stichting ArtWorlds - is een tentoonstelling die is samengesteld door open inschrijving met een anonieme jury en omvat 251 uiteenlopende visies op klimaatverandering.

De expositie is te bezichtigen op drie locaties, waaronder Museum de Fundatie in Zwolle, Academiehuis Grote Kerk in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe met beeldentuin. Ook worden de kunstwerken tijdens KlimaatExpo '22 te koop aangeboden. Kijk voor meer informatie over KlimaatExpo '22 op

(website geraadpleegd in september 2022).


Boven: Ontmoet de Schotse watergeest - het paard dat altijd druppelt - tijdens KlimaatExpo '22 in Academiehuis Grote Kerk te Zwolle.Een succesvolle opening

Toen ik het prachtige monumentale gebouw van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle op de dag van de opening van KlimaatExpo '22 binnen stapte, klonk niet alleen het authentieke geluid van de orgel, maar hoorde ik tussen het gezellige geroezemoes van genodigden ook het druppelen van water.

Een teken van leven in mijn Kelpie-sculptuur! De pvc afvoerbuis die daarin verborgen zit, was aardig volgepompt met water. Wat een fantastisch gevoel gaf me dat, dat mijn werk mensen had bewogen tot interactie.

En de lichtinval van het grootste overdekte plein van de stad maakte de Kelpie zelfs tot een mysterieuzer gedaante - met een groene gloed over zijn vervallen lichaam - alsof hij zo uit het moeras kwam...


Boven: De mysterieuze en waterdruppelende Kelpie met op de achtergrond andere kunstwerken die de komende tijd in het prachtige monumentale gebouw van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle te zien zijn tijdens KlimaatExpo '22.Nadat de tentoonstelling officieel werd geopend met een toespraak en onder het genot van een drankje, ving ik regelmatig reacties op van bezoekers over mijn werk. Velen vonden het er indrukwekkend uitzien. Maar vrijwel niemand had ooit van een Kelpie gehoord (wat te verwachten was, want de Kelpie komt van origine uit Schotland) en sommige mensen vroegen zich af welke rol het water speelde bij het aanschouwen van het onheilspellende paard.

Tijdens mijn uitleg hierover aan geïnteresseerden, complimenteerde één van de vrouwen die aandachtig naar mijn verhaal hadden geluisterd me over mijn inspanningen die ik aan de Kelpie had verricht. Daarnaast sprak zij haar bewondering uit over de totstandkoming van mijn creatie, het verhaal van de Kelpie en mijn gedachtegoed over klimaatverandering. Eén van de vrijwilligers van Academiehuis Grote Kerk attendeerde me er na afloop op dat deze dame een kunsthistorica was van het Rijksmuseum in Amsterdam! Ik voelde me vereerd dat ik haar waardering mocht ontvangen.


Boven: In gesprek met belangstellenden over de Kelpie, illusie, transfor-matie, watergebruik en materiaalkeuze tijdens de opening van KlimaatExpo '22.

Foto: Jasper Verhulst.Later die middag schudde een man me enthousiast de hand om me te feliciteren met mijn werk. Deze man was onderdeel van een groepje mensen die allemaal hun waardering uitspraken naar me. Wat gaven al deze mensen me een kick! Het voelt zo fijn wanneer je als kunstenaar erkenning krijgt voor je werk. Dat mensen de moeite nemen om de dialoog aan te gaan en er ook nog eens bewondering voor hebben. En dat allemaal in een schitterende en toegankelijke omgeving die ten volle is benut om de kunstwerken zorgvuldig onder de aandacht te brengen. Dit alles bij elkaar gaf me een professioneel gevoel.

Zo fijn dat ik hier onderdeel van mocht zijn. Mijn dag kon niet meer stuk!Waarom ik de Kelpie wilde aanmelden voor KlimaatExpo '22

Ateliergenoot en portretschilder Jan Stroeve, die zijn eigen werk wel eens had aangemeld voor een editie van ZomerExpo, zag wel een verbinding tussen mijn Kelpie-sculptuur in wording en KlimaatExpo.

Niet alleen de mythologie van de Kelpie sprak hem aan, maar ook het gegeven dat ik een circulaire waterinstallatie in mijn werk toe wilde passen, welke ervoor zorgt dat het water niet wordt verspild. En de Kelpie zou wel eens een mutatie kunnen zijn, een paardensoort die is ontstaan als gevolg van klimaatverandering...

Nadat Jan me hierop attendeerde en ik me wel in zijn ideeën kon vinden, zocht ik informatie op over KlimaatExpo '22 en kwam tot de ontdekking dat de deadline voor het inschrijven van kunstwerken 15 juni was.

Terwijl er nog heel veel werk verricht moest worden om mijn Kelpie-sculptuur

te voltooien. Zoveel zelfs, dat ik me - elke keer als ik eraan verder werkte - afvroeg of ik het wel zou halen.

Ik twijfelde eerst, maar het was de overweging waard om aan de open inschrijving mee te doen, want het begon toch al te kriebelen bij mij om na een ingewikkelde periode rondom mijn gezondheid weer naar buiten te treden met mijn werk, in de hoop dat de Kelpie straks onderdeel mocht zijn van KlimaatExpo '22.


En zo vervolgde ik het maakproces van mijn Kelpie-sculptuur volgens een strakke planning, die niet bedoeld was om het snel af te werken, maar om gedreven en vol passie door te bikkelen voor mijn aanmelding voor KlimaatExpo '22. Het was werken op fulltime niveau en in de laatste weken werkte ik zeven dagen per week en ging ik op vele dagen door tot in de late avonduren.

Het maakte dat ik erin slaagde om - met goede hulp van mijn vriend Jasper Verhulst, vriendin Anna Berendsen en ateliergenoot en glazenmaker Henry Duijvestijn - de voltooide Kelpie te fotograferen en aan te melden op 13 juni, twee dagen vóór de deadline!Boven: De Kelpie in wording (mei Boven: De voltooide Kelpie (juni

2022). 2022). Foto: Anna Berendsen.En toen kwam die spannende dag...

De organisatie van KlimaatExpo '22 liet me na mijn aanmelding weten dat je bericht kon krijgen op 1 juli wanneer je werk gekozen zou zijn voor deelname aan de tentoonstelling.

De spanning was haast niet te houden die dag. Ik hield continu mijn mailbox in de gaten, maar na 16:00 uur nog niets te hebben vernomen, begon ik langzaam het gevoel te krijgen dat het er niet meer in zou zitten.

Ik had natuurlijk geen idee hoe druk de organisatie het die dag zou moeten hebben gehad om alle kunstenaars te berichten met geweldig nieuws. Ik was wellicht te ongeduldig.


Plotseling, rond 16:30 uur, ontving ik een mailtje van stichting ArtWorlds met daarin de fantastische mededeling dat mijn werk 'Kelpie' was geselecteerd voor KlimaatExpo '22! En dat was niet het enige nieuws, nee, zij vermeldde er ook nog bij dat mijn werk was gekozen naast 250 andere kunstwerken uit maar liefst 2200 aanmeldingen! De kans was dus heel klein dat mijn werk ertussen zou zitten! Het betekende dat mijn harde werken om de Kelpie op tijd af te krijgen was beloond!

Dolblij sprong ik op vanuit mijn bureaustoel en belde meteen mijn vriend en familie op om ze het positieve nieuws te gaan vertellen.Dankwoord

Tot slot wil ik mijn hartelijke dank uitspreken naar jullie - lezers, volgers en bewonderaars - en natuurlijk is mijn dank ook groot naar de organisatie van KlimaatExpo '22 en het team van de prachtige locatie waar ik mijn werk mag exposeren, namelijk Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.


Ik dank ook de twee vrijwilligers - gastheren van Academiehuis Grote Kerk - hartelijk voor hun gastvrijheid, betrokkenheid, behulpzaamheid, nieuws-gierigheid en het vertrouwen die zij me hebben gegeven in het kunnen onderhouden van de waterinstallatie in de Kelpie-sculptuur. Helaas is Zwolle voor mij niet om de hoek, anders had ik hier graag zelf de verantwoordelijk-heid voor genomen en daarom ik ben dankbaar dat de mensen die regelmatig in de tentoonstellingsruimte aanwezig zijn voor de Kelpie willen zorgen waar mogelijk.


Groot is ook mijn dank naar de mensen die mijn Kelpie-project van dichtbij hebben meegemaakt en gesteund, zoals mijn vriend Jasper Verhulst voor zijn geloof in mij en support, mijn ateliergenoten Jan Stroeve en Henry Duijvestijn voor hun betrokkenheid, mijn familie voor hun aanmoediging, mijn vrienden voor hun enthousiasme en mijn vriendin Anna Berendsen en haar moeder Letty Danziger-Keuper voor het vervoeren en helpen opbouwen van de Kelpie.

Ik vind het fantastisch dat mijn werk 'Kelpie' onderdeel mag zijn van

KlimaatExpo '22, daarom wil ik in het bijzonder de anonieme juryleden bedanken voor de erkenning die zij aan mijn werk en aan dat van vele anderen hebben gegeven. Ik hoop dat KlimaatExpo'22 in het geheel veel inspiratie, creativiteit, motivatie, bezinning, begrip en bewustzijn zal creëren bij bezoekers.


Het betekent veel voor mij om reacties van mensen te ontvangen, zodat ik weet dat mijn werk wordt gezien, gewaardeerd en wat het met mensen doet. Laat daarom gerust een reactie achter op dit bericht of op de social media platforms. Dat zou ik enorm waarderen. :)

Boven: Tijdens de dag waarop de Kelpie werd opgebouwd voor KlimaatExpo '22, legde ik onderhoudsinstructies uit aan één van de gastheren van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.

Foto: Anna Berendsen.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


lvb art Logo Home
bottom of page