top of page

Hoera! 3-jarig jubileum en nieuwe website!


Atelier lvb art / Lisanne van Brakel, Breda - Op 18 maart 2022 bestaat kunstpraktijk lvb art / Lisanne van Brakel 3 jaar! En wie jarig is, trakteert; zo wordt vandaag mijn nieuwe website gelanceerd!


Hieronder vertel ik jullie graag even hoe mijn website tot stand is gekomen.


Zoals jullie misschien weten, ontwerp en bouw ik zelf mijn website. Ik ben begonnen met een blanco template, wat vergelijkbaar is met een wit vel papier dat voor je neus ligt voordat je een tekening maakt. Hoewel er met zo'n blanco template eindeloos veel mogelijkheden zijn - wat deze manier van werken ook wel uitdagend kan maken - vind ik het fantastisch om mijn creativiteit de vrije loop te laten tijdens het werken aan mijn website. Het was vaak heel wat wikken en wegen, want soms is less is more inderdaad meer, maar ik ben er dan ook trots op dat ik mijn nieuwe website vandaag lanceer!Het concept

Het allereerste idee dat ik kreeg voor mijn eigen website was gebaseerd op een ontdekkingsreis voor de bezoeker. Een soort interactieve puzzel met allerlei verschillende 'aanklik' mogelijkheden die je verder brachten (een beetje vergelijkbaar met een soort escape room). Ik speelde in mijn kindertijd namelijk graag computerspelletjes waarbij je bijvoorbeeld steeds een voorwerp ontdekte en moest uitvinden waar je dat voor kon gebruiken om toegang te kunnen krijgen tot het volgende hoofdstuk, zodat het verhaal van het spelletje kon worden vervolgd.

Zo zou de basisopzet van mijn homepagina bestaan uit een zee met allerlei eilandjes die refereren naar de verschillende kunstdisciplines waarin ik werkzaam ben. De bezoeker van de website kon dan met een schip naar die eilandjes reizen, met mij aan het roer van het schip dat mijn onderneming symboliseerde. En vanuit die eilandjes kon men ook weer doorreizen naar

nieuwe omgevingen, die elk weer een andere bron van informatie vormden.

Mijn ondernemerscoach die me in de eerste 2 jaar van het opzetten van mijn kunstpraktijk begeleidde, zag het al gebeuren dat - hoe geweldig hij dit idee ook vond - de bezoeker wellicht te diep zou moeten duiken in die zoektocht op zee, waardoor de kans zou bestaan dat deze er niet helemaal uit zou komen en misschien zou afhaken. Daarom raadde mijn coach me aan om voor een website te gaan die in het begin al duidelijkheid geeft over wie ik ben en wat ik doe. Zodat de bezoeker in één oogopslag te weten komt aan welke kunstprojecten ik werk of heb gewerkt, wat mijn beweegredenen zijn voor het werk dat ik doe èn hoe contact met me kan worden opgenomen.

Vooral beelden zouden de bezoeker volgens mijn coach moeten overtuigen om mijn website verder te bekijken, zoals een aantrekkelijke etalage in een winkelstraat de bezoeker overhaalt om de winkel binnen te stappen.


Ik weet nog dat ik het best een uitdaging vond om mijn website zo in elkaar te zetten dat het niet teveel een overload aan informatie voor de bezoeker zou geven. En tegelijkertijd hechtte ik er veel waarde aan om mijn website een ander karakter te geven dan de meeste kunstenaarswebsites of online portfolio's, die veelal bestaan uit een witte achtergrond met enkel foto's en tekst.

Wat in elk geval belangrijk was voor het vormgeven van mijn website, was dat het een kleurrijke, speelse en visueel aantrekkelijke sfeer zou uitstralen.

In mijn werk streef ik er namelijk ook naar om de toeschouwer te stimuleren om onderdeel te worden van het kunstwerk door het interactieve aspect van het werk. Je mag als het ware weer even dat spelende kind zijn.

Zo kwam ik op het idee om van mijn website een podium te maken waar mijn werk in de spotlights zou komen te staan en het theaterdoek als een soort wegwijzer zou functioneren, waarop mijn naam, logo, het menu en sociale media zouden worden onthuld. De bezoeker zou dan het hooggeëerde publiek zijn dat wordt uitgenodigd om zelf te bepalen welk deel van de show hij of zij zou willen zien. En uiteraard zonder te verdwalen. ;)Zoek de verschillen

Wat is er eigenlijk precies veranderd aan de website, vragen jullie je misschien af? Ik zal de verschillen hieronder even opsommen.


Oude versie Nieuwe versie

- Homepagina zonder alle toegankelijke - Homepagina met 'doorscroll'

informatie (je moest eerst verder mogelijkheid (waardoor de meeste

klikken om die te vinden); informatie zich in één oogopslag

- Beeldencarrousel (zag er visueel aanbiedt);

aantrekkelijk uit door de beweging, - Er is duidelijk onderscheid

maar het werkte niet efficiënt genoeg gemaakt tussen kunstwerken in

i.v.m. het uitvoeren van teveel acties); opdracht en vrij werk;

- Weinig achtergrondinformatie over de - Elk beeld van een kunstwerk

autonome kunstwerken, alleen over de laat een eigen verhaal zien en

kunstwerken in opdracht; beschikt over een eigen pagina;

- Op de website zijn geen reacties - Op de website zijn reacties te

te vinden van mensen over mijn werk; vinden van mensen over mijn werk;

- Veel tekst op de pagina over kunst- - Minder tekst en meer beeld op

werken in opdracht; de pagina over kunstwerken in

- Een basic achtergrond; opdracht;

- Blog is moeilijk te vinden (staat - Verschillende achtergronden,

niet in het menu); afwisselende lettertypen en

- De biografie gaat iets teveel over speelse details en animaties;

de zakelijke kant van het kunstenaar- - De biografie is meer vanuit

schap, waardoor het als iets algemeens mijn persoonlijke visie geschreven,

over kan komen. wat het meer Lisanne maakt.Kort samengevat heeft mijn nieuwe website een speelser karakter gekregen en oogt het aantrekkelijker door de vele en grote foto's, bewegende elementen

en variaties tussen achtergronden en lettertypen, zonder dat ik het te over-

weldigend vind. Ik moet toegeven dat ik meer tevreden ben met de nieuwe versie en misschien komt dat ook wel doordat ik door de nieuwe versie in heb kunnen zien dat de oude versie toch niet helemaal was wat ik verwachtte van mijn website. Ik realiseer me dat een website in geen geval 100% perfect voldoet aan de wensen van de websitebouwer en/of eigenaar, al is het maar omdat die wensen in de loop der jaren kunnen veranderen.

Maar aan beide versies heb ik met veel liefde en plezier gewerkt, en naar mijn idee staat het nieuwe jasje zo slecht nog niet.Wat vinden jullie?

Dus alsjeblieft. Hier is mijn cadeautje voor jullie. Ik hoop dat jullie nog meer plezier zullen beleven aan mijn nieuwe website dan jullie misschien al beleefden aan de oude versie. Laat gerust een reactie achter over wat jullie van mijn website vinden, ook als je de oude versie niet hebt gezien.

Ik ben erg benieuwd wat jullie goed bevalt en wat ik in de toekomst nog zou kunnen verbeteren. Daar zou ik, maar ook toekomstige websitebezoekers erg mee geholpen zijn.

Een kleine disclaimer: de mobiele weergave van mijn nieuwe website is nog in de maak. Voor een overzichtelijker beeld raad ik jullie aan om de desktop-

weergave van mijn website te bekijken. :)Hartelijk bedankt voor het lezen van mijn blog, het geven van jullie reacties en natuurlijk het volgen!9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


lvb art Logo Home
bottom of page