top of page

Lakenvelderkoe produceert zeep?!


Kinderboerderij Wolfslaar, Breda - Ongeveer tot en met het voorjaar van 2022 werk ik aan een nieuwe dier-objectcombinatie, namelijk een portret van Saartje; één van de Lakenvelderkoeien van kinderboerderij Wolfslaar te Breda (NL)!Leren van een koe

De schets van Saartje is al uitgewerkt op de plaats waar het schilderij komt te hangen. Het is voor mij best een nieuwe ervaring om een koe te tekenen en te schilderen, want paarden (en andere leden uit de paardenfamilie, zoals zebra's en ezels) zijn stiekem toch wel de dieren die ik het meest heb geobserveerd en het vaakst heb getekend. ;)

Waar paarden wat meer rondingen in hun lichaamsbouw hebben, heeft een koe zoals Saartje toch meer hoekige vormen en rechte lijnen, wat ik ook leuk vind om te ontdekken. Al kijkend naar haar in de wei en op de foto's die ik van haar heb genomen, leer ik van haar uiterlijke kenmerken en ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit dier straks zal gaan stralen bij de handenwasplaats aan de muur.


Boven: De schets van dierportret Saartje is klaar! Rechts is dierportret Lotte te zien; bezoekers kunnen hun handen afdrogen aan haar papieren staart.Slagroom voor schone handen?!

Over handen wassen gesproken; dierportret Saartje heeft de 'gave' dat zij je kan helpen om je handen van zeep te voorzien! Hoe zit dat dan precies, denk je misschien?

Net zoals het portret van Lotte, gaat het portret van Saartje een verbinding aan met één van de objecten die bij de handenwasplaats aan de muur hangen. Zo hangt er een zeepdispenser aan de muur die een schuimend toefje zeep op je handen achterlaat als je deze indrukt. En waar doet zo'n zacht, schuimend toefje je aan denken? Aan slagroom misschien?


Slagroom wordt oorspronkelijk gemaakt van de melk van een koe. En in plaats van slagroom geeft dierportret Saartje jou een toefje zeep, waarmee jij je handen weer schoon kunt maken na het aaien van de dieren op de kinderboerderij. Zo helpen Tinkermerrie Lotte en Lakenvelderkoe Saartje je met het wassen èn afdrogen van je handen. Handig, hè?!De boodschap

Het idee is dat het portret van Saartje aan de ene kant een associatie oproept en de fantasie prikkelt, en dat het aan de andere kant uitnodigt om stil te staan bij de manier waarop we ons verhouden tot de dieren in de vee-industrie (de koeien op de kinderboerderij worden overigens niet ingezet voor de productie van melk, maar dienen als 'pronkvee').Wordt vervolgd!

Zodra het schilderij van Saartje helemaal klaar is om te worden bewonderd èn ervaren, geef ik hierover een update in dit nieuwsblad 't Lopend Vuurtje èn op Facebook!

Hartelijk bedankt voor je interesse en support!


Boven: Lakenvelderkoe Saartje, met het typische witte 'laken' in haar vacht als kenmerk van haar ras, staat in de wei op een zonnige winterdag op kinderboerderij Wolfslaar te Breda.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


lvb art Logo Home
bottom of page